Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Uitproberen

Misschien zou ik eens voor mezelf moeten beginnen
Soms heb je er al wel eens eerder over gedacht, misschien moet ik eens voor mezelf beginnen. Nu er dan toch grote veranderingen aan komen is het wellicht het goede moment daar eens serieus naar te kijken. Alleen hoe doe je dat en ben je er wel geschikt voor?

Proefproject

Wanneer je de gelegenheid krijgt om dat eerst eens uit te proberen in een proefproject kun je erachter komen of het bij je past en nieuwe  kansen kan opleveren. In dat proefproject krijg je de kans om alle stappen te doorlopen die nodig zijn om zelfstandig te beginnen, niet alleen op papier, maar ook in het echt: je doet marktonderzoek en maakt een realistisch ondernemingsplan. Je krijgt de noodzakelijke ondersteuning, maar ook de beoordeling of je plan haalbaar is en feedback op je ondernemerschap. Op basis van de resultaten van dit proefproject kunt je besluiten of zelfstandig werk  geschikt voor je is. Ook als het antwoord negatief uitvalt heb je in dit project veel ontwikkeld wat je kunt gebruiken om je profiel als werkzoekende te kunnen invullen: je weet veel beter wat je bijzonder toegevoegde waarde is, kunt dat beter formuleren en presenteren, waardoor ook je kansen op de arbeidsmarkt toenemen. Wanneer zelfstandig werken wel past heb je alvast een goed uitgangspunt om verder te kijken hoe je het zelfstandig werk kunt invullen, alleen of in samenwerking met andere zelfstandigen.

Volg je hart en gebruik je verstand

Het zelfstandig proefproject kan een onderdeel zijn van je outplacement. Voor een periode van 6 maanden ga je ermee aan de slag en ontdek je of het idee levensvatbaar is en of je er zelf mee verder wilt. Na 6 maanden beslis je of je ermee verder gaat, of dat het een mooie ervaring was, maar dat je beter een baan in loondienst kunt gaan zoeken. De tijd die je in je eigen project hebt gestopt, betaald zich wel uit in een beter zicht op jezelf en je capaciteiten en je zelfsturend vermogen, en daar kun je ook in sollicitaties en in je werk daarna veel profijt van hebben.

Outplacement zelfsturing is nuttig als:

  • Je baanverlies wilt gebruiken om te gaan doen wat je altijd al had gewild
  • Je voor jezelf wilt beginnen
  • Wilt uitzoeken welk werk echt bij je past
  • Je met nieuwe energie opnieuw aan het werk wil
mijn perspectief Contact