Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Talent

talent ontwikkelen met ambitie
“Daar heeft zij nou echt een talent voor”, zeggen we vaak met bewondering als iemand iets bijzonders voor elkaar krijgt.

 

Maar wat is dat eigenlijk, dat talent? Bij iemand anders kunnen we het vaak wel ontdekken, vooral bij mensen die we bewonderen.  De meeste anderen, inclusief wijzelf, moeten het zien te redden met een hoop inspanning en regelmatige mislukkingen. Hadden wij ook maar zo’n talent, dan zag het (werkzame) leven er veel florissanter uit. We denken bij talenten vaak vooral aan kunstenaars, wetenschappers of sporters, mensen die iets bijzonders doen. Maar iedereen heeft ergens een talent voor. We kennen het niet zo goed van onszelf en misschien gebruiken we het ook te weinig, zodat het zich niet zo goed heeft ontwikkeld.

kwaliteiten

Je talent is de bekwaamheid of kwaliteit die kenmerkend voor je is. Die bekwaamheid kan van alles zijn, je kunt bijvoorbeeld mensen heel goed op hun gemak stellen die een lastige operatie voor de boeg hebben, of je kunt met een Excel heel snel een complex project inzichtelijk maken. Dat talent is meer dan alleen een vaardigheid die je hebt aangeleerd, je benut de vaardigheid op een hoog niveau terwijl je het met gemak doet, het lijkt helemaal bij je te passen. Zelf weet je natuurlijk wel dat je iets goed kan, maar je ziet het vaak niet als je talent, je doet het omdat het je gemakkelijk en goed afgaat, maar het is een onderdeel van allerlei verschillende bekwaamheden die je nodig hebt en inzet voor het werk wat je doet, waarvan de bekwaamheden waar je moeite mee hebt, je vaak veel meer opvallen. Anderen zien jouw talent vaak veel eerder, die maken er graag gebruik van door je daar voor te vragen.

Je talent benutten

Als je zelf dat talent goed kent, kun je werk doen wat bij dat talent past.  Een talent is wel iets wat je moet gebruiken, anders verdwijnt het weer net zo snel en dan is het lastig om het weer terug te krijgen. Om dat talent te kunnen gebruiken heb je een ambitie nodig die het werk met dat talent zinvol kan maken. Met de juiste ambitie ontwikkel je je talent, en kun je ervoor zorgen dat het werk bijdraagt aan je geluk. We gebruiken daar het loopbaan perspectief interview voor om zowel dat talent te ontdekken, als om te achterhalen hoe je dat talent het beste in kunt zetten,  hoe je er optimaal gebruik van kunt maken. Dat is waar je ambitie dat talent tegenkomt. Als je je talent in kunt zetten voor werk wat je waardevol vind, benut je niet alleen je talent, maar ga je het ook verder ontwikkelen. Dan gaat het werk bijdragen aan je geluk.

Voor meer informatie neem contact op

werk geluk

Met het loopbaan perspectief interview ontdek je jouw talent en ontwikkel je een ambitie die het werk zinvol maakt. Geluk is iets wat je zelf in je werk stopt, dat heet ambitie.

mijn perspectief Contact