Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Reintegratie 2e spoor

Re-integratie met aandacht werkt
Als een medewerker is uitgevallen met lichamelijke en/of psychische klachten waardoor hij of zij het eigen werk niet meer kan doen, kan het lastig zijn passend werk voor hem of haar te vinden.

De zieke medewerker is na de onverwachte aanslag op zijn gezondheid ook de regie over zijn werkzame leven even helemaal kwijt. De medewerker doet misschien wel tijdelijk aangepast werk, maar dat is geen permanente oplossing. Re-integratie buiten de deur (2e spoor) is dan noodzakelijk maar hoe maak je dat succesvol?

De oplossing buiten de deur zoeken is voor de medewerker vaak erg onzeker en niet zo gemakkelijk te realiseren.  Dan komt het erop aan de omslag te maken, de aandacht te richten op nieuwe kansen voor de medewerker en door te gaan tot het succesvol is, de medewerker weer regie over de eigen toekomst te laten krijgen.

Tweede spoor wordt tweede kans

Wij zijn re-integratiespecialisten die geloven in tweede kans oplossingen, met aandacht voor kwaliteiten van de medewerker en nieuwe kansen op werk. Het heeft weinig zin zieke medewerkers te laten solliciteren op functies bij andere organisaties, die daar niet op zitten te wachten en wat de onzekerheid bij de medewerker alleen maar vergroot: wil de organisatie zo snel mogelijk van hem of haar af?

Die tweede kans is werk bij een andere organisatie, waarbij de medewerker gedetacheerd (of via collegiale uitlening tijdelijk geplaatst) wordt waar hij werk kan doen dat daar blijft liggen. Het dienstverband met de eigen organisatie blijft in tact en zodra er nieuwe kansen op werk bij de eigen organisatie ontstaan blijft dat beschikbaar voor de zieke medewerker.

Voor de zieke medewerker een prima manier om nieuwe werkzaamheden en taken uit te proberen, zonder gelijk zijn schepen achter zich te verbranden, hij doet nieuwe werkervaring op, ontdekt nieuwe mogelijkheden en kan als hij er echt mee uit de voeten kan, zijn nieuwe werk van maken en naar soortgelijke functies uit gaan kijken en, als hij er voldoende voor herstelt is, ook naar gaan solliciteren. Daarbij blijft het raadzaam dat werk op detacheringsbasis te blijven doen tot dat de WIA keuring achter de rug is en het werk bij een andere werkgever met een schone lij kan beginnen. 

Door deze aanpak bereiken we duurzame resultaten, voor zowel de medewerker als de organisatie.

 

Eigen regie bepaalt het resultaat

Bij onze re-integratiebegeleiding staat de het talent en de motivatie centraal. Juist als er allerlei beperkingen zijn die de medewerker verhinderen door te gaan met het eigen werk, is het belangrijk om die eigen regie in het werk weer terug te krijgen en zelf actief aan nieuwe kansen te gaan werken.

Werkhervatting van langdurig zieke medewerkers vereist een actieve inzet. Motivatie voor nieuw werk ontstaat als iemand nieuwe ervaringen opdoet. Re-integratiefuncties bij andere organisaties zijn hiervoor zeer geschikt. Wij gaan, samen met de zieke medewerker zo snel mogelijk aan de slag om dergelijke plekken te vinden, waarbij wij de contacten met die andere organisaties leggen en onderhouden, dat is niet iets wat de zieke medewerker zelf moet of kan doen.

Onze re-integratie kenmerkt zich door:

  • Proactief: de regie terug bij de medewerker.
  • Zo snel mogelijk aan de slag op een re-integratiefuncties buiten de organisatie.
  • Re-integratie 2e spoor wordt 2e kans en is een belangrijke stap op weg naar duurzame werkhervatting.

 

Perspectief Werkplaats Contact