Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Je eigen zaak

Voor jezelf beginnen
Voor mensen die erover denken om voor zichzelf te beginnen of als freelancer verder te gaan is het zelfstandig perspectief programma.

Je wilt voor jezelf beginnen als (grafisch) vormgever, website programmeur/ontwikkelaar, communicatie specialist, trainer, coach, muzikant, acteur, journalist of als begeleider van speciale mountainbike fietstochten (en zo zijn er nog heel wat meer mogelijkheden te noemen). Je weet waar je goed in bent, maar je vraagt je af of je dat wel zelfstandig kunt doen, ben je in staat om opdrachten binnen te halen, waar moet je allemaal om denken, hoe doe je dat met een uitkering?

Voor deze mensen is het zelfstandig perspectief programma bedoeld, vooral gericht op het ontdekken en ontwikkelen van ondernemerschap als persoonlijke kwaliteit. Bij dit soort vrije beroepen (zoals dat vroeger heette) gaat het niet zozeer om een goed dichtgetimmerd ondernemingsplan met prima financiering, maar vooral om de vraag of iemand in staat is telkens nieuwe opdrachten binnen te halen met een goede presentatie, een sterk netwerk en voldoende flexibiliteit en creativiteit om in te kunnen spelen op nieuwe vragen.

Het programma begint met het ontdekken van de eigen specifieke creërende vermogens, door serieus zelf onderzoek (zelfreflectie). Wat is je eigen Bijzonder Toegevoegde Waarde, waar ligt je echte kwaliteit.

Die kwaliteiten kunnen ingezet worden als zelfstandige. Iemand maakt een eigen visie (beeld) van zijn toekomst. Deze verbeelding richt de aandacht en energie op wat hij of zij wil bereiken, wat heb je te bieden. Als iemand die stap eenmaal gezet heeft, is het zaak dit te verankeren in een realiseerbaar plan, zodat iemand zich ermee kan verbinden. Als iemand zich met zijn visie verbindt, kan hij bij de realisatie tegenslagen overwinnen. 

Het zelfstandig perspectief programma is gericht op het maken van die omslag en maakt een effectieve start als zelfstandige of freelancer mogelijk. Het is geen programma om in drie maanden een bloeiend eigen bedrijf te hebben, wel om in drie maanden op een nieuwe manier in het leven te staan en zelf oplossingen te realiseren.

Ondernemen met passie

In het zelfstandig perspectief programma zetten deelnemers passie om in ondernemerschap.

De kern van het programma is het ontwikkelen van een persoonlijke presentatie. Wat heb je echt te bieden, waar blijkt dat uit, hoe ga je daar mee aan de slag. Welke visie heb je, waar loop je warm voor en waaraan je wil werken?

De visie die je formuleert is uitdagend en haalbaar, het spreekt tot de verbeelding en roept energie op, is in overeenstemming met de persoonlijke waarden, motiveert tot actie en bundelt energie. In de visie verwoord en verbeeld iemand wat hij/zij in of met werk wil bereiken, te bieden heeft. De visie is geworteld in de eigen geschiedenis, maakt gebruik van ontwikkelde persoonlijke kwaliteiten, sluit aan bij de eigen levensthema’s en drijfveren en mobiliseert tegelijkertijd nog niet ontwikkelde talenten en kwaliteiten voor een nieuw perspectief.

Het eerste deel van het traject is gericht op het mobiliseren van de eigen veranderingscapaciteiten. Dit gebeurt door het ontdekken van de eigen levensthema’s (biografische methode) en kernkwaliteiten.

Van verbeelding naar verbinding

De volgende stap is de verbinding. Je moet je gaan verbinden met je visie, wil je ermee aan de slag kunnen. Dat doe je door je te verbinden met de mensen in je omgeving over je visie: kunnen zij je steunen, zien zij het je doen, zijn er nieuwe mensen te vinden waarmee je kunt samenwerken. Is je bestaande netwerk voldoende om je visie te kunnen realiseren, of heb je nieuwe contacten nodig. Deze stap van verbinding wordt vaak te snel genomen, snel doorschakelen naar de uitvoering is dan het devies, terwijl de opbouw van dit netwerk cruciaal is voor een realisatie.

Van verbinding naar realisatie

Als het netwerk is gevormd, kan de stap naar uitvoering gezet worden. Het belangrijkste in deze fase is het formuleren van een eerste haalbare stap. Het kan een eerste opdracht zijn, meelopen met iemand, een korte opdracht uitvoeren. Daarmee wordt de stap naar realisatie gezet en komt er echt beweging.

In deze fase komen de praktische zaken aan de orde: hoe regel ik het met de uitkering, moet ik gelijk helemaal voor mezelf beginnen of eerst naast een (tijdelijke) baan.

 

Voor jezelf beginnen als:

  • om nu eindelijk te gaan doen wat je altijd al had gewild
  • Je eigen baas wilt worden
  • Wilt uitzoeken welk werk echt bij je past
  • Je met nieuwe energie opnieuw aan het werk wil
mijn perspectief Contact