Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Blog

Werk zoeken
Als je nieuw werk zoekt moet je soms van goede huizen komen om overeind te blijven. Afwijzingen, negatieve oordelen,hoe ga je daar mee om?

De Gouden Tip

'Neem de tijd!' Je hoort het jezelf zeggen als je in goeden doen bent. Als je op zoek bent naar werk, keert die uitspraak zich ineens tegen je. Iedereen die iets met werk te maken heeft neemt die tijd wel erg ruim: je wacht vaak eindeloos op reacties op je sollicitaties of de gesprekken die je hebt gevoerd.  Dat wachten is erg frustrerend, je kunt niets doen dan maar afwachten. Terwijl als je werkt diezelfde tijd je uit je handen lijkt te glippen.

Wat je nodig hebt is de Gouden Tip, die het gat in jouw cv in een baan verandert, met een vaste aanstelling en een goed salaris. De Gouden Tip schijnt iets te maken te hebben met netwerken, maar vaak zijn het alleen maar geruchten, niemand weet echt wat het is of waar je hem kunt krijgen.

Creatieve tussentijd

Die Gouden Tip heeft veel weg van de Steen der Wijzen, waar alchemisten in de middeleeuwen naar zochten en die metaal in goud veranderde en voor het eeuwige leven kon zorgen. Net zoals de Steen der Wijzen lijkt die Gouden Tip erg veel op een illusie. Toch kunnen we wel het een en ander leren van die alchemisten. Omdat niemand wist wat die Steen der Wijzen eigenlijk was, ging iedereen vooral daar zoeken waar hij zelf goed in was en vond in de tussentijd van alles wat nuttig en bruikbaar was, zoals buskruit, alcohol of allerlei medicijnen. Als wij op die manier de wachttijd kunnen veranderen in creatieve tussentijd, verandert het gat in ons cv in de oplossing.

Geheim genootschap

Laten we actief op zoek gaan naar die Gouden Tip, veel met elkaar delen daarover, je weet nooit waar de beste tip vandaan komt. Wellicht moeten we een geheim genootschap vormen als werkzoekenden om onze zoektocht een beetje af te schermen van de buitenwereld, die ons vooral wil laten solliciteren en afwachten. Want ook daar moet je wel op beducht zijn: in de Middeleeuwen was er een Inquisitie die de alchemisten achtervolgde en gevangen zette. Het uitwisselen van informatie die kan leiden tot de Gouden Tip kan je leven veranderen, maar wees voorzichtig: succes maakt afgunstig.

Afgewezen worden, iedereen kan het!

Wat doe je als werkzoekende met de zoveelste afwijzing? ‘Volhouden!’, roept je omgeving, ‘het ligt niet aan jou, gewoon doorgaan’. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Afgewezen worden is zo’n beetje het ergste wat je kan overkomen, daar helpt ook veel zelfvertrouwen niet bij. Zelfs als je het werk niet echt wilt, is de afwijzing fnuikend. Vergelijkbaar met de folteringen in de middeleeuwen om je in het gareel te krijgen: met radbraken krijg je de sterkste held nog wel op de knieën. De pessimisten onder ons gaan al bij vier afwijzingen overstag en bekennen dat ze niks waard zijn. Bij de optimisten zijn soms wel 40 veertig slagen van het rad nodig om ze eronder te krijgen, maar het gebeurt dan toch. De optimisten hebben dus meer kans, maar ook een groter afbreukrisico, sommige kneuzingen genezen niet meer.

Volg je eigen pad

Is er dan geen hoop meer?  Natuurlijk wel.  Voor een kleine groep komt er voortijdig een decreet om ons van het rad te verlossen: de uitnodiging voor de baan. Voor de anderen geldt: doe als de idealisten uit die tijd, die hun eigen plan trokken: volg je eigen pad, ga je moestuin bewerken, bloggen, je boek schrijven, sieraden maken, mensen helpen, alles wat je met passie zelf kunt doen en niemand je af kan pakken en ontvang elke afwijzing met gepaste erkenning: je bent het inderdaad niet waard om daar te werken.

De arbeidsmarkt is weerbarstig, die ene baan die volledig bij jou past is misschien niet snel te vinden, maar je kunt in ieder geval ook aandacht besteden aan dingen die je energie geven, zoals het volgen van je idealen!

 

Het veelkoppige monster verslaan

Als je werkloos bent en al een tijd solliciteert kan de angst je soms om het hart slaan. Komt het ooit nog goed? Werkloosheid doet een grote aanslag op je gemoedsrust en solliciteren lijkt op een gevecht dat je steeds dreigt te verliezen. 

De strijd van Herakles
Het heeft veel weg van de strijd die Herakles in de Griekse mythologie moest leveren met het veelkoppige monster, de Hydra van Lerna, de  zeer giftige slang die in een moeras bij Argos (op de Peloponnesos) leefde. De enige manier waarop Herakles het monster kon doden was door met zijn zwaard één voor één alle koppen van het beest af hakken. Er was echter één complicatie: zodra er een kop van het monster werd afgeslagen, groeiden er twee nieuwe aan.

Concentreren op de hoofdtaak
Bij het solliciteren loop je tegen hetzelfde aan; na elke afwijzing ben je geneigd om nog meer vacatures te zoeken om op te gaan reageren. Een met elke afwijzing neemt het probleem alleen maar toe. Hoe pak je die strijd aan? Misschien kunnen we leren van Herakles, hij gebruikte een list in zijn gevecht. Hij schakelde een vriend in die, direct nadat hij de kop had afgeslagen, de hals dicht brandde voordat er nieuwe koppen konden groeien. Zo kon hij ieder geval het voortwoekeren stoppen en zich concentreren op de hoofdtaak: het monster verslaan door de laatste hoofdkop te vernietigen.

Dus na elke slag (de sollicitatie met afwijzing) direct de wond dicht branden: dit was niet de geschikte baan voor jou. Daarmee laat je het monster niet groeien en kun je jezelf concentreren op de hoofdtaak: je sollicitatie op de functie waar je echt op je plaats bent en wel aangenomen wordt.

Beproevingen
Wat kunnen we nog meer leren van onze held? Nadat hij het monster had verslagen gebruikte hij het giftige bloed van de slang om zijn nieuwe beproevingen te overwinnen: je wordt er wel sterker en slimmer van als je deze beproeving hebt doorstaan, misschien goed om dat op je CV te vermelden:  ‘Ik durf het gevecht met mijn monsters aan!’

 

Sneeuwwitje en het gif van oordelen

In lastige situaties, zoals na (opnieuw) een afwijzing op een leuke vacature, willen we nog wel eens onze vrienden of vriendinnen om advies vragen, wat ze vervolgens maar al te graag geven. In dat advies zit altijd, meer verborgen of heel open, een oordeel. Als een goede kennis zegt: 'Misschien moet je bij een sollicitatie die leuke blouse eens aantrekken, daar fleur je helemaal van op', hoor je haar eigenlijk zeggen: 'Je ziet er vaak wel erg rommelig uit.'

Van oordeel naar overtuiging

Degene die het advies geeft is er meestal van overtuigd dat we op dat oordeel zitten te wachten en is blij dat hij of zij dat nu gevraagd kan geven. Zelf denken we nog dapper dat we het negatieve oordeel wel aankunnen: 'Ik hoef me daar toch niets van aan te trekken', is onze gedachte. Alleen net als bij Sneeuwwitje blijft dat negatieve oordeel ons achtervolgen, ook al verstoppen we ons diep in het woud bij onze 7 deugden. Gewoon de deur niet open doen als dat negatieve oordeel er weer eens voor staat, is het motto. Maar langs allerlei slinkse wegen komt dat oordeel binnen en vergiftigt ons. 'Het kan ook niet anders dat ze me steeds afwijzen als ik zo’n rommelkont ben', wordt dan geleidelijk onze overtuiging. Met die overtuiging zet het oordeel zich vast en dan is het maar hopen en wachten op de Prins om weer tot leven te worden gekust.

Wat moeten we dan doen? Net zoals de valse schoonmoeder van Sneeuwwitje gewoon eisen dat er een positief oordeel over je gegeven wordt, lijkt ook niet zo’n haalbare strategie: we zijn nu eenmaal niet perfect. Je kunt natuurlijk ook nooit meer om adviezen vragen, alleen hoe ga je dan om met de ongevraagde adviezen?

Zorgvuldigheid, de achtste deugd

Nee, het enige wat er overblijft is zorgvuldigheid: de achtste deugd. Voor elk (ook al is het maar licht) negatief oordeel zijn er minimaal 3 positieve oordelen over hetzelfde onderwerp nodig om ons in balans te houden en de kracht van het negatieve oordeel te neutraliseren. Positieve opmerkingen als: 'Maar je bent natuurlijk wel erg slim', tellen daarbij niet mee. Alleen opmerkingen over hetzelfde onderwerp, zoals: 'Het is natuurlijk wel belangrijk dat je jezelf prettig voelt in de kleding tijdens een gesprek. Dan ben je wel op je best en zie ik je ook stralen', helpen en tellen mee. Dan hoeven we niet de vermoorde onschuld te spelen en ons terug te trekken in het bos.

Werk zoeken is een vak apart

Er zijn periodes in je leven dat alles in het teken staat van het vinden van werk. Eerst denk je nog, fijn die vrije tijd, eindelijk ruimte voor dingen die belangrijk zijn. Maar als dat langer duurt gaat de onzekerheid de overhand krijgen: het zal toch wel een keer gaan lukken? Maar ook deze periode is geen verloren tijd, je leert jezelf wel erg goed kennen, omgaan met onzekerheid is vaak een grotere uitdaging dan welke deadline dan ook.

mijn perspectief Contact