Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Talent

Ontdek je talent
“Daar heeft zij nou echt een talent voor”, zeggen we vaak met bewondering als iemand iets bijzonders voor elkaar krijgt.

 

Maar wat is dat eigenlijk, dat talent? Bij iemand anders kunnen we het vaak wel ontdekken, vooral bij mensen die we bewonderen.  De meeste anderen, inclusief wijzelf, moeten het zien te redden met een hoop inspanning en regelmatige mislukkingen. Hadden wij ook maar zo’n talent, dan zag het (werkzame) leven er veel florissanter uit. We denken bij talenten vaak vooral aan kunstenaars, wetenschappers of sporters, mensen die iets bijzonders doen. Maar iedereen heeft ergens een talent voor. We kennen het niet zo goed van onszelf en misschien gebruiken we het ook te weinig, zodat het zich niet zo goed heeft ontwikkeld.

kwaliteiten

Je talent is de bekwaamheid of kwaliteit die kenmerkend voor je is. Die bekwaamheid kan van alles zijn, je kunt bijvoorbeeld mensen heel goed op hun gemak stellen die een lastige operatie voor de boeg hebben, of je kunt met een Excel heel snel een complex project inzichtelijk maken. Dat talent is meer dan alleen een vaardigheid die je hebt aangeleerd, je benut de vaardigheid op een hoog niveau terwijl je het met gemak doet, het lijkt helemaal bij je te passen. Zelf weet je natuurlijk wel dat je iets goed kan, maar je ziet het vaak niet als je talent, je doet het omdat het je gemakkelijk en goed afgaat, maar het is een onderdeel van allerlei verschillende bekwaamheden die je nodig hebt en inzet voor het werk wat je doet, waarvan de bekwaamheden waar je moeite mee hebt, je vaak veel meer opvallen. Anderen zien jouw talent vaak veel eerder, die maken er graag gebruik van door je daar voor te vragen.

Je talent benutten

Als je zelf dat talent goed kent, kun je werk doen wat bij dat talent past.  Een talent is wel iets wat je moet gebruiken, anders verdwijnt het weer net zo snel en dan is het lastig om het weer terug te krijgen. Dat talent lijkt soms niet bij jou als persoon te passen. Heel vaak ben je in je werk anders dan in je privé leven. Zo zijn veel mensen die een talent hebben voor toneel spelen of muziek  privé erg teruggetrokken en op zichzelf. Op toneel spelen ze de sterren van de hemel, na afloop zitten ze liever ergens achteraan in de bar. Een talent ontdekken waar je nog geen ervaring mee hebt is erg lastig, je kunt het niet afleiden uit je persoonlijke kenmerken, interesses of voorkeuren. Als je als persoon erg hulpvaardig bent, wil dat niet zeggen dat je daar een talent voor hebt. Ook als je iets erg graag doet, wil dat nog niet zeggen dat daar je talent ligt. Je kunt heel graag jeugd voetbal teams coachen, zonder dat je daar talent voor hebt. Allerlei psychologische en loopbaan testen helpen je vaak ook niet verder in de zoektocht naar jouw talent. Je hebt specifieke informatie uit je omgeving nodig om erachter te komen. We gebruiken daar het loopbaan perspectief interview voor om zowel dat talent te ontdekken, als om te achterhalen hoe je dat talent het beste in kunt zetten,  hoe je er optimaal gebruik van kunt maken. Dat is waar je passie dat talent tegenkomt. Als je je talent in kunt zetten voor werk wat je waardevol vind, benut je niet alleen je talent, maar ga je het ook verder ontwikkelen.

Voor meer informatie neem contact op

Toekomst scenario

Met het loopbaan perspectief interview werk je aan het scenario van je eigen toekomst. Leer je eigen verhaal kennen en benutten om je toekomst scenario vorm te geven.

 

mijn perspectief Contact