Loopbaancoaching

Loopbaanperspectief

Sociale intelligentie

Veranderen met zelfsturing
Het vergroten van de zelfsturing in lastige situaties vereist zelfinzicht, lef en sociale intelligentie.

Neemt de spanning toe, bijvoorbeeld omdat de toekomst in het werk niet meer zeker is? Dan kan dit leiden tot een passieve houding. Het is dan belangrijk om naar je zelfsturingscapaciteit te kijken en te ontdekken op welke manier je die kunt versterken.

Zelfsturing meten en verbeteren

Zelfsturing hangt af van twee factoren:

  • zelfinzicht
  • het vermogen de eigen inzet en motivatie te sturen.

We kunnen het zelfinzicht beoordelen met een zelfbeeldinterview. Hierin onderbouw je je zelfbeeld en geef je aan hoe de huidige situatie is ontstaan vanuit je levensloop en loopbaan. De zelfsturing hangt sterk samen met de lef die je heb om zaken aan te pakken en de sociale intelligentie om er effectief mee om te kunnen gaan. Sociale intelligentie kan gemeten worden met een Emotionele Intelligentie test, de EQ-i test. Het IQ zegt vooral iets over iemands capaciteiten. EQ gaat juist over de benutting van die capaciteiten. Sociale intelligentie kan iemand ontwikkelen. Traditionele intelligentie niet.

Sociale en emotionele intelligentie

Sociale intelligentie is een belangrijke graadmeter voor zelfsturing en innovatief vermogen. Emotionele intelligentie meten we met de index EQ (Emotie Quotiënt). Dit is een aanvulling op het traditionele IQ (Intelligentie Quotiënt). Er zijn vijf belangrijke EQ-eigenschappen. We meten deze eigenschappen met de Bar-On Emotionele Intelligentietest. Deze test wordt al meer dan 30 jaar gebruikt en is ontwikkeld door Reuven Bar-On. Hij is in Nederland gevalideerd door PEN Psychodiagnostics. Wij hebben een licentie om deze test te gebruiken.

Met loopbaancoaching:

  • Krijg je zicht op sterke en zwakke kanten
  • Kun je uitzoeken welk werk bij je past
  • Ontwikkel je zelfsturing door zelfinzicht

‘ De avonturiergeest:
De werkelijke ontdekkingsreis behelst niet het zoeken naar nieuwe landschappen, maar het hebben van nieuwe ogen' .
Marcel Proust

mijn perspectief Contact